FR EN CN
Loading...
visu_top
Terug

Art Nouveau / Art Deco

Op het hoogtepunt van de neoklassieke architectuur brengt Victor Horta gevestigde ideeën aan het wankelen en ontketent hij een explosie van nieuw talent. De Brusselse smeltkroes borrelde al gauw over met producten die aan de geest ontsproten waren van collega’s van de visionair, zoals Hankar, Strauven, Blérot, de broers Delune, Cauchie... en nog een twintigtal anderen.

Hortamuseum

Het Hortamuseum is ondergebracht in het eigen huis en het atelier van de architect Victor Horta (1861-1947). Beide panden werden gebouwd van 1898 tot 1901 en zijn typerend voor het hoogtepunt van de art nouveau.

Schatten van de architectuur. Van de Art Nouveau tot Expo 58

De tentoonstelling Trésors d'architecture in het CIVA neemt je mee op een parcours van de Art Nouveau tot de Expo 58. De bezoeker kan verschillende schatten uit de Belgische architectuur ontdekken, zoals tekeningen van Victor Horta, ongekende projecten van Henry Van de Velde, een indrukwekkende reeks watertorens enz.

Victor Horta en Brussel

Victor Horta wordt in 1861 geboren in Gent. Zijn vader, een ambachtelijk schoenmaker, brengt hem de zin voor keurig werk bij én de volharding van de perfectionist: hij gunt zichzelf soms amper drie uur slaap per dag.

Henry van de Velde (1863 – 1957)

Henry van de Velde is een van de belangrijkste protagonisten van de Art Nouveau. Zijn creaties waren het praktische resultaat van een theoretisch kader waarover de kunstenaar geregeld publiceerde. Na een korte succesvolle periode in Brussel vestigde hij zich in Duitsland...
 

Rondleidingen : Brussel , de art nouveau en de art deco

Rondleidingen
Tal van routes onthullen alle juweeltjes van de art nouveau en de art deco. Horta was als baanbrekend architect de grote voortrekker van deze artistieke stroming. Andere grote namen volgden in zijn voetsporen, zoals Hankar, Cauchie, de broers Delune, in het gezelschap van een twintigtal collega’s.
 
 

Video - Visitbrussels - Sized for Art Nouveau

Video over Art-Nouveau in Brussel (in het engels)

Réseau Art Nouveau Network

Het Réseau Art Nouveau Network is een Europees samenwerkingsnetwerk. Het verenigt een groot aantal Europese steden met een rijk art-nouveaupatrimonium en beoogt een ambitieus programma voor het onderzoek naar en de bescherming en opwaardering van art nouveau.
Book your stay
ok icon error icon

ok icon error icon

ok icon error icon
Trip Planner
newsletter facebook Twitter youtube Flickr Dailymotion foursquare pinterest instagram
 
Agenda
newsletter
Brussels Card