FR EN
 

Brussel en Kuifje

Brussel als inspiratiebron

Hergé heeft een aantal van de (over)duidelijke verwijzingen naar Brussel in zijn werk uitgevlakt, maar het is duidelijk dat de stad hem steeds heeft geïnspireerd. Cafés, steden, hotels, theaters, musea, parken: de Brusselse sfeer is steeds op de achtergrond aanwezig. Kuifje, Bobbie en hun vrienden zijn vaak in een typisch Brusselse omgeving te zien.

Enkele voorbeelden die Kuifje-liefhebbers zullen herkennen:
 
Het Warandepark in De scepter van Ottokar
Het koninklijk park in De scepter van Ottokar is op dezelfde manier aangelegd als het Koninklijk Park in Brussel.
 
Het Koninklijk Paleis van Brussel in De scepter van Ottokar
Het Koninklijk Paleis in Brussel, dat in 1829 werd voltooid, vormde het model voor het koninklijk paleis van koning Muskar XII van Syldavië in De scepter van Ottokar.
 
De Louizalaan
Officieel is Kuifje er nooit geweest, maar de architectuur van de brede Brusselse laan komt in alle Kuifje-albums terug. De studio en werkplek van Hergé bevond zich op nr. 162, in een pand uit 1950.
 
De vlooienmarkt in Het geheim van de Eenhoorn
Het Vossenplein in Brussel is sinds 1873 de plek waar dagelijks een vlooienmarkt wordt gehouden. Elke dag staan hier ruim 500 kraampjes van antiek- en brocantehandelaars, die door professionals en liefhebbers worden bezocht. Aan het begin van Het geheim van de Eenhoorn stuit Kuifje hier op het schaalmodel van de mysterieuze Eenhoorn. Ook vandaag nog bieden sommige handelaars bij wijze van knipoog naar Hergé bolhoeden, scheepsmodellen, duikerpakken en andere Kuifje-parafernalia aan.
 
De Munt in De 7 kristallen bollen
In 1948 laat Hergé zich voor het interieur van het "Music-Hall Palace" in De 7 kristallen bollen inspireren door het Koninklijk Theater De Munt.
 
Hotel Metropole in De 7 kristallen bollen
Dit schitterende Brusselse hotel werd in 1895 gebouwd en heeft zijn karakter volledig behouden. Het gebouw is te zien in De 7 kristallen bollen (p. 20, veld b2): de taxi met Marc Charlet, de onderzoeker die deelneemt aan de expeditie Sanders-Hardmuth, rijdt daar voor het hotel langs.
 
Een Villa aan de Delleurlaan in De 7 kristallen bollen
Het pand op nummer 6 van deze laan vormde voor Hergé de inspiratie voor de woning van professor Bergamot in De 7 kristallen bollen (p. 28, veld c3). De tekening is tot in de details trouw aan het origineel.
Delleurlaan 6, 1170 Watermaal-Bosvoorde
 
Het Jubelparkmuseum in De 7 kristallen bollen en Het gebroken oor
Hier slaapt de mummie die model stond voor Rascar Capac (De 7 kristallen bollen, p. 31, veld c2) en ook het beeldje waarop het Arumbaya-beeldje in Het gebroken oor is gebaseerd bevindt zich hier.
Jubelpark, 1000 Brussel
 
De Koninklijke Sterrenwacht van België in De geheimzinnige ster
Hergé woonde in de buurt van de Sterrenwacht. Geen wonder dus dat hij zich door deze plek liet inspireren voor zijn album De geheimzinnige ster.
Ringlaan 3, 1180 Ukkel
 

De weerslag van Kuifje op Brussel

Brussel vormt vandaag het belangrijkste Kuifje-erfgoed ter wereld. Op straten, in cafés, in musea en winkels, ...haast op elke hoek van de hoofdstad is wel een verwijzing naar Kuifje te vinden.
 
Belgisch Stripcentrum
In dit museum in het land van de Smurfen en van Kuifje kunnen bezoekers genieten van verschillende permanente tentoonstellingen, opgeluisterd met prachtige originele tekeningen en unieke objecten. Er zijn ook meerdere tijdelijke tentoonstellingen tegelijk.

Een greep uit de permanente tentoonstellingen :

Bij de wieg van het stripverhaal
Alles over de weg die een striptekenaar moet afleggen, van het beginidee tot de winkelrekken.

Het Uitstalraam van de Verbeelding (1929-1959)
Eén grote reis door de verbeeldingskracht van de pioniers van het Belgische stripverhaal. Het begint met Hergé (Kuifje, 1929) en eindigt met Roba (Bollie en Billie, 1959), met onderweg Jacobs, Vandersteen, Sleen of Peyo, Morris en Franquin. Aan de hand van 19 etappes wordt de carrière en het oeuvre van de auteurs getoond die van België het koninkrijk van de strip hebben gemaakt. In deze periode (1929-1959) waren meer dan tweehonderd auteurs actief in de stripwereld tussen Brussel, Gent en Charleroi.

Zandstraat 20 - 1000 Brussel
www.stripmuseum.be
 
Museum of Original Figurines
Le MOOF possède une collection unique dédiée aux héros de BD qui donne à voir les grands mythes de la bande dessinée sous forme de véritables "petites" œuvres d'art. Quelques figurines très particulières : le sarcophage de Milou (Les cigares du Pharaon), le vase de Tintin (Le Lotus bleu), la statue du garçon Abdallah (Tintin au pays de l’or noir), le buste du bandit japonais Mitsuhirato (Le Lotus bleu), les fresques de Rascar Capac (Les 7 Boules de cristal) mais aussi les statues grandeur nature de Tintin, Milou, du capitaine Haddock et du professeur Tournesol tels qu'ils figurent dans On a marché sur la Lune.
Galerie Horta-Gare Centrale - 1000 Bruxelles
www.moof-museum.be
 
Muurschildering Station Brussel-Zuid
In 2007 zou Hergé honderd zijn geworden. Dat werd gevierd met een muurschildering bij een van de uitgangen van het Zuidstation. De tekening is afkomstig uit Kuifje in Amerika, dat in 1932 verscheen.
Station Brussel-Zuid - 1000 Brussel
 
Muurschildering in de Stoofstraat
Vlakbij het beroemde Manneken Pis is een monumentale muurschildering te zien met Kuifje, Bobbie en kapitein Haddock. De scène is afkomstig uit De zaak Zonnebloem.
Stoofstraat - 1000 Brussel
 
Muurschildering Stokkel
In het eindstation van metrolijn 1 zijn twee muren voorzien van schilderingen met zo'n 140 personages uit het werk van Hergé. Deze muurschildering is kort voor zijn overleden door Hergé zelf ontworpen en later door zijn naaste medewerker Bob de Moor gerealiseerd.
 
Muurschildering station Brussel-Luxemburg
Sinds 2009 prijkt bij de hoofdingang van station Brussel-Luxemburg een monumentale muurschildering van Hergé. De tekening verscheen op 27 oktober 1932 voor het eerst in de krant Le Soir en toont Quick en Flupke en Jansen en Janssen.
Station Brussel-Luxemburg - 1050 Elsene
 
Muurschildering Quick en Flupke
De streken van deze twee kwajongens zijn geïnspireerd op de jeugd van Hergé zelf in Brussel. Het tweetal heeft een eigen stripserie, maar ze duiken ook eventjes op in Kuifje in Afrika en De geheimzinnige ster.
Hoogstraat 195 - 1000 Brussel
 
Le Lombard
In de buurt van het Zuidstation staat de "Building Tintin", het vroegere hoofdkantoor van uitgeverij Le Lombard. Het pand is een beschermd monument. Hier werd van 1946 tot 1988 het weekblad Kuifje uitgegeven. Het reclamebord met Kuifje en Bobbie is een van de markantste bezienswaardigheden van Brussel.
Paul-Henri Spaaklaan 7 - 1060 Brussel
 
 
Standbeeld van Kuifje in Ukkel
In het Cultureel Centrum van Ukkel prijkt een standbeeld op "ware grootte" van Kuifje en Bobbie. De Belgische beeldhouwer Nat Neujean vervaardigde het op verzoek van Raymond Leblanc, de oprichter van uitgeverij Le Lombard, ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van het weekblad Kuifje.
Rodestraat 47 - 1180 Ukkel
 
De geboorteplaats van Hergé
Hergé werd op 22 mei 1907 geboren aan de Cranzstraat 25 in Etterbeek. De straatnaam is niet meer te vinden: het adres is omgedoopt tot Philippe Baucqstraat. Het pand heeft nu nummer 33. Sinds 1986 prijkt er een gedenkplaat op de gevel: "Hier is op 22 mei 1907 Georges Remi Hergé geboren, de spirituele vader van Kuifje".
Philippe Baucqstraat 33 - 1040 Etterbeek
 
Het huis van Hergé
Heel wat avonturen van Kuifje zijn in het huis van Hergé aan de Delleurlaan 17 uitgedacht. Hergé woonde hier van 1939 tot 1953.
Delleurlaan 17 - 1170 Watermaal-Bosvoorde
 
Standbeeld van Kuifje en Bobbie op de Zavel
Op 21 oktober 2011 krijgt Brussel er een nieuw eerbetoon aan Hergé en diens werk bij. Er komt een standbeeld van Kuifje en Bobbie op de Zavel te staan – een feestelijk moment voor Kuifje-liefhebbers.
Grote Zavel - 1000 Brussel
 
Deze en andere locaties zijn te ontdekken via een aangename stadswandeling in het voetspoor van Kuifje en Hergé. De plattegrond "VISITBRUSSELS - Sized for Tintin" is in alle onthaalkantoren van de stad te vinden.
 

Commentaar

Er is momenteel geen commentaar !

Een commentaar toevoegen

Dit veld is verplicht
Verzenden
Book your stay

ok icon error icon

ok icon error icon

ok icon error icon