FR EN
 

Brussel, de geboortestad van Hergé

Het begon allemaal in Brussel. Georges Remi alias Hergé kwam er in 1907 op de wereld; hij groeide er op, studeerde er en schreef zijn eerste stripverhaal. Brussel was zijn dagelijkse omgeving – en zijn inspiratiebron. De Brusselse sfeer is in al zijn werken terug te vinden. In 1929 verscheen Kuifje, de beroemdste held van Hergé, voor het eerst in Le Petit Vingtième, het jongerenkatern van de Brusselse krant Le Vingtième Siècle.

Vandaag is de jonge reporter 80 jaar, maar hij is nog even wakker als vroeger en hij is sterk vertegenwoordigd in de internationale literatuur. Er zijn meer dan 230 miljoen van zijn boeken verkocht en zijn avonturen zijn sinds 1929 in honderd talen vertaald. De meest recente Hollywood-productie van Steven Spielberg – The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn – bewijst dat Kuifje de bekendste Brusselaar ter wereld is.

Alle belangrijke momenten in het leven van Hergé vonden dus plaats in Brussel. Geen enkele andere stad heeft een grotere invloed gehad op de avonturen van Kuifje dan onze hoofdstad. Verderop kunt u lezen hoe het Brusselse landschap als decor heeft gediend voor vele avonturen van de reporter. Op de eerste tekeningen van Hergé zijn ook duidelijk enkele locaties, monumenten en andere elementen uit het Brussel van zijn tijd te zien.

Naarmate zijn werk aan internationale populariteit wint, vlakt Hergé enkele van de meer expliciete verwijzingen naar Brussel uit – maar zonder zijn geboortestad echt ontrouw te worden. Zo duiken hier en daar op de wereldkaart van Kuifje Brusselse plaatsen en namen op en gebruiken de personages soms typisch Brusselse uitdrukkingen.
Een paar in het oog springende voorbeelden:

  • In Kuifje en het Zwarte Goud doet de reporter onderzoek naar een conflict tussen emir Ben Kalisj Ezab (zoethoutsap) en sjeik Bab El Ehr (babbelaar).
  • In De scepter van Ottokar is koning Ottokar (autocar) tot in de dood trouw aan het motto van zijn voorvader, baron Almaszout (alles met mazout): "Eih bennek, eih blavek" (Hier ben ik, hier blijf ik).
  • In het avontuur Het gebroken oor krijgt Kuifje af te rekenen met de louche oliemagnaat R.W. Chicklet (kauwgum).

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. De 24 avonturen van Kuifje en zijn vrienden staan vol andere verwijzingen, maar om die te herkennen moet je zelf een Brusseleir zijn...

Overige informatie

Belangrijke data uit het leven van Hergé:

22 mei 1907 : Hergé wordt geboren in Etterbeek
1914-1918 : basisschool in Elsene
1920 : middelbare school aan het Institut Saint-Boniface in Elsene
10 januari 1929 : eerste verschijning van Kuifje en Bobbie in Le Petit Vingtième
1930 : publicatie van het eerste album: Kuifje in het land van de Sovjets
1943 : publicatie van het avontuur Het geheim van de Eenhoorn
1946 : creatie en eerste verschijning van het weekblad Kuifje in Brussel
1950 : oprichting van de Studio Hergé aan de Louizalaan in Brussel
1976 : publicatie van het laatste Kuifje-album: Kuifje en de Picaro's
3 maart 1983 : Hergé overlijdt op 76-jarige leeftijd in Brussel

Commentaar

Er is momenteel geen commentaar !

Een commentaar toevoegen

Dit veld is verplicht
Verzenden
Book your stay

ok icon error icon

ok icon error icon

ok icon error icon